
Question 1: Are SAP time recordings not acceptable anymore? 

Answer: It is acceptable as long as SAP time recording meets the minimum requirements 

for a H2020 timesheet. Article 18, point 9 (pages 159-160) of the Annotated Grant 

Agreement stipulates that “beneficiaries may use their own model, provided that it 

fulfils the minimum conditions and it contains at least the information detailed in the 

template for time-sheets available”. 

In addition, it is noted that if an employee works full time on the project, SAP time 

recordings are accepted. Also, these time recordings could be accepted if SAP can 

distinguish/split between multiple projects and activities. Otherwise, you may produce 

timesheets in other means (e.g. Excel) but please note that the auditors must be able to 

reconcile the records between this timesheet and SAP. 

Important considerations: the person is responsible to fill in his/her own timesheets and 

should be knowledgeable of the tasks and responsibilities in relation to the FCH project. 

Question 2: What if you get the salary every month? I don't understand why you say the 

month is different and we need to take the average of a year. 

Answer: You may take the monthly salary only under the condition that the project period 

lasts exactly for one financial year. In any other case this is not possible. The reason is 

that there are additional remunerations (eg.13th, 14th salary) paid in a given month e.g. 

December. These additional remunerations cover the full year and should be spread 

throughout the year, therefore we insist on taking the annual costs to ensure all related 

annual costs considered. 

Question 3: Can one determine average personnel costs for different populations? I.e. for 

a pool of engineers and a pool of operational personnel, so that one has more than one 

average personnel rate?    

Answer: You may use average personnel costs if your accounting system is set up 

accordingly and allows this. In addition, it is expected (and is also logical) that your 

accounting system has different rates for different staff categories (eg. senior 

managements, junior researchers, assistants). 

Question 4: If a beneficiary relies on personnel from an affiliate for certain tasks, where 

their costs are not recorded in the beneficiaries P&L, is that cost eligible and under which 

category?   

Answer: Please refer to articles 8, 11 and 12 of the Annotated Model Grant Agreement. 

These costs are eligible but the category in which they should be reported depends on the 

case you encounter. These articles illustrate the different cases. If you have not indicated 

in the Description of Actions that these tasks will be carried out by employees from the 

affiliate, you are invited to contact the FCH Project Manager to prepare an amendment. 

NB: Art. 6.3  Costs incurred by linked third parties are eligible if they fulfil - mutatis 

mutandis - the general specific conditions for eligibility set out in Art. 6.1 and Art. 6.2 and 

Art. 14.1.1 (on linked third parties). 

Question 5: Spare parts that are bought but not used, are ineligible? 



Answer:  The general rule is that only consumables/ spare parts actually used for the 

project shall be reported and are eligible. Please also refer to article 6.4.4 (page 94) of 

the Annotated Grant Agreement. The rule does not cover all cases, yet the general logic is 

that there shall be no double charge of spare parts claimed under more than one project.  

NB: If there is a necessity to keep the spare parts to reach the objectives of the project, it 

is well justified and explained, the costs should be eligible. Please if you can contact FCH 

if further clarifications are needed. 

Question 6: Lease contracts should be reported under which category? 

Answer: They should be reported as other direct costs (it is considered as a contract) – yet 

the lease/ rental cost shall be reported without any fees and shall be similar to the 

depreciation cost of using a similar equipment. Please refer to pages 80 and 81 of the 

Annotated Grant Agreement 

Question 7: I had understood that in FP7 the cost of a computer was considered an 

indirect cost. Is this cost a direct cost in H2020? 

Answer: As a general rule, these costs are considered as indirect “costs of doing 

business”, thus falling under the flat rate of 25%. The general assumption when awarding a 

Grant (as also stated in art. 8 of Annotated Grant Agreement) is that “the beneficiary 

must have the appropriate resources (technical and financial) to implement the action = 

carry out the action themselves”. Thus computers are usually part of the technical 

resources used to support implementations of various actions and part of the indirect cost. 

Only if there is a clear need and justification for buying a specific computer for the 

project needs and where these costs are booked as direct costs in your accounting system, 

you may classify these costs as direct ones. 

Question 8: Are the bank fees charged to the coordinator for the payments of 

beneficiaries not an eligible cost under management activities/other direct costs? 

Answer: It should be noted that bank fees charged to the coordinator for the payments of 

beneficiaries are eligible and should be reported as other direct costs (see page 108 of the 

Annotated Grant Agreement:  

Bank charges for the distribution of the EU funding may constitute an eligible cost for the 

coordinator (if the cost eligibility conditions of Article 6.1 and Article 6.2.D.3 are met). 

Question 9: Please can you explain the difference between project scope and project 

time? 

Answer: Project scope can be defined as the tasks, activities of the project (as specified 

in the Description of Action). 

Project time is the duration of project. 

 


