
 

 Name of tender: 

Procuring a study on development of business cases for fuel cells and hydrogen applications for European regions 

and cities 

Reference number: FCH JU 2017 D4259 
  

Question received 
 

Answer of the Contracting Authority 
 
 

1.  We are planning to submit a tender and will include sub-
contractors.  Does this mean that we would be a “Joint” submission 
for the purposes of the tender?   

In accordance with section 1.4 of the Tender specifications: “A joint tender 
is a situation where a tender is submitted by a group of economic operators 
(natural or legal persons)”. Thus a joint tender is a situation where several 
entities forming a group or a consortia submit a joint request to participate 
or tender. In this situation, the contractor is the group itself/the consortia – 
all the members together. 
  
Joint tenders may include subcontractors in addition to the members of the 
group. However, subcontractors are not members of the group / consortia. 
  
Section 1.5 “Subcontractors” explains the conditions under which a 
contractor (be it one legal entity of a group of entities) can call upon the help 
of a subcontractor in the performance of the tendered services. Additional 
conditions are also found in the evaluation chapter of the tender 
specifications. 
 



 

2.  Under Criterion A1 of the tender it asks for experience in a number 
of areas and asks for reference, but the tender also states 
“evidence must be provided only on request”.  Are we to provide a 
description of services? 
 

We refer here to the criterions listed under section 3.2 Selection Criteria. 
 
In accordance with the Tender Specifications, section 3.2.1 Declaration and 

evidence : “ The tenderers (and each member of the group in case of joint 
tender) and subcontractors whose share of the contract is above 5 % must 
provide the declaration on honour (see Annex 2), signed and dated by an 
authorised representative, stating that they fulfil the selection criteria 
applicable to them individually. For the criteria applicable to the tenderer 
as a whole the tenderer (sole tenderer or leader in case of joint tender) 
must provide the declaration on honour stating that the tenderer, 
including all members of the group in case of joint tender and 
including   subcontractors if applicable, fulfils the selection criteria for 
which a consolidated assessment will be carried out. 
The Contracting Authority will evaluate selection criteria on the basis of the 
declarations on honour and evidence required in section 3.2.” 
 
For both criterion A 1 and A2, listed in 3.2 Selection Criteria – 3.2.4 Technical 
and professional capacity criteria and evidence – A. Criteria relating to 
tenderers, the Tender Specifications state two evidence sections (Evidence 
A1 and Evidence A2) applicable to each criterion. The evidence to submit is: 

“a list of relevant services provided in the past three years, with the sums, 
dates and clients, public or private, accompanied by statements issued by 
the clients.” (extract from the second paragraph of the section 3.2.4, point 
A. Criteria relating to tenders). This paragraph is to be corroborated with 
Evidence A1 and Evidence A1 sections as follows: 

- For criterion A1 the tenderer must provide a list of 5 projects, 
delivered in the required fields of experience, provided in the past 
three years, with the sums (minimum value for each project is 
100.000 euros), dates and clients, public or private, accompanied by 
statements issued by the clients; 

- For criterion A2 the tenderer must provide a list of 5 projects 
showing the necessary language coverage, provided in the past 



 

three years, with the sums, dates and clients, public or private, 
accompanied by statements issued by the clients; 

 
For Section 3.2.4 – B. Criteria relating to the team delivering the service, the 
evidence to be provided for each criterion is the “CV of the team responsible 
of delivering the service” (extract from the second paragraph of the section 
3.2.4, point B. Criteria relating to the team delivering the service) 
 
The above mentioned evidence must be provided at the time of the 
submission. The list of 5 projects of criterion A1 may be the same as that for 
criterion A2.  
Further evidence may be requested at a later stage in the procedure or 
contract performance. 
 

3.  The tender specifications, on page 26, state for Criterion 1 that 
"The tenderer must prove experience in the field of fuel cells and 
hydrogen applications as well as in data collection, statistical 
analyses, drafting reports and recommendations" and that as 
evidence "the tenderer must provide references for five projects 
delivered in these fields in the last three years with a minimum 
value for each project of € 100.000".  
 
Question 1:  
We interpret this as a) having to provide evidence of projects that 
demonstrates our experience in the field of fuel cells and hydrogen 
applications, b) having to provide evidence of projects that 
demonstrate our experience in the field of data collection, 
statistical analyses, drafting reports and recommendations, and c) 
providing a total of five example projects for these two categories 
of projects. Is this interpretation correct? 
 

The project references required under Technical and professional capacity 
criteria and evidence – A. Criteria relating to tenderers, “Evidence  A1” and 

“Evidence A2”, is “a list of relevant services provided in the past three 
years, with the sums, dates and clients, public or private, accompanied  by 
statements issued by the clients.” (Extract from the second paragraph of 
the section 3.2.4, point A. Criteria relating to tenders).  
 
Your interpretation is correct: the evidence to be provided is a list of five 
projects delivered in the fields of: fuel cells and hydrogen applications; data 
collection; statistical analyses; drafting reports and recommendations. The 

list should state “the sums, dates and clients, public or private, 
accompanied by statements issued by the clients.” 
 



 

4.  The tender specifications, on page 26, state for Criterion 1 that 
"The tenderer must prove experience in the field of fuel cells and 
hydrogen applications as well as in data collection, statistical 
analyses, drafting reports and recommendations" and that as 
evidence "the tenderer must provide references for five projects 
delivered in these fields in the last three years with a minimum 
value for each project of € 100.000".  
 
Question 2:        Do you expect a minimum number of projects by 
category, and if so how many? 
 

There is no minimum requirement per field of experience. The required 
evidence – a list of five projects that show the experience – is not divided in 
sub-categories, but applicable to the entire criterion overall. 

5.  The tender specifications, on page 26, state for Criterion 1 that 
"The tenderer must prove experience in the field of fuel cells and 
hydrogen applications as well as in data collection, statistical 
analyses, drafting reports and recommendations" and that as 
evidence "the tenderer must provide references for five projects 
delivered in these fields in the last three years with a minimum 
value for each project of € 100.000".  
 
Question 3:         Would one 100+ k EUR project from 2014 or later 
demonstrating our experience in the field of fuel cells and 
hydrogen applications and four 100+ kEUR project from 2014 or 
later demonstrating our experience in the field of data collection, 
statistical analyses, drafting reports and  recommendations allow 
us to meet Criterion 1? 
 

Yes, the list of the five projects mentioned in your example would provide 
the necessary evidence for criterion A1. 
 
 

 


