
 

 

 Name of tender: 
 

Study on 

Value Chain and Manufacturing Competitiveness Analysis for Hydrogen 

and Fuel Cells technologies 

 

Reference number: FCH contract 192  
  

Question received 
 

Answer of the Contracting Authority 
 
 

1.  Given that the USA is a signatory to the WTO plurilateral 
agreement on government procurement, are US companies eligible 
to bid for this work as (a) sole bidders, (b) partners in a consortium 
and (c) subcontractors to eligible bidders? 
 

The WTO Agreement on Government Procurement (GPA) grants access to 
procurement procedures launched by the European Commission, the 
European External Action Service (EEAS) and the Council on their own 
account to economic operators established in: Armenia, Canada, Chinese 
Taipei, Hong Kong, Israel, Japan, Korea, the Netherlands with respect to 
Aruba, Moldova, Montenegro, New Zealand, Singapore, Switzerland2 , 
Ukraine and the United States. 
 
Appendix I to the GPA indicates that only the European Commission, the 
EEAS and the Council are concerned as contracting authorities. 
The FCH 2 JU is not a part of the GPA. 
As a result, the procurement procedures launched by the FCH 2 JU are not 
open to the economic operators established in the third countries 
mentioned above. 
 
Pursuant to Article 119(1) Financial Regulation: “Participation in 
procurement procedures shall be open on equal terms to all natural and 
legal persons coming within the scope of the Treaties and to all natural and 
legal persons established in a third country which has a special agreement 



 

 

with the Union in the field of public procurement under the conditions laid 
down in that agreement.” In case there is no such agreement, or the 
agreement does not apply to the kind of contracts put out to tender, 
economic operators of third countries are not entitled to participate. 
 
As a result, due to the fact that there is no international agreement covering 
the right of economic operators established in the United States of America 
to participate in public procurement procedures launched by the FCH 2 JU, 
such economic operators are not entitled to participate as tenderers or as 
joint tenderers. 
 
Regarding subcontracting: As contracting authorities cannot limit 
subcontracting, economic operators are free to choose their subcontractors 
from any country. Thus, in principle all economic operators can act as 
subcontractors of other economic operators who have themselves access to 
the EU procurement procedures. 
 

 


